Punjene paprike

Punjene paprike su klasično hrvatsko jelo podjednako popularno na sjeveru i jugu. Ova verzija je kako ih ja radim, na više-manje klasičan način, ali uz pokoji suvremeni začin.

PUNJENE PAPRIKE

za 6 porcija
vrijeme pripreme: oko 2 sata, uglavnom bez nadzora

1 glavica luka, sjeckana
maslinovo ulje
sol, papar
2-3 češnja češnjaka
žlica slatke mljevene paprike
1/2 kg miješanog mljevenog mesa
15dkg riže
10-ak paprika srednje veličine
500-750g pasirane rajčice
2dl vina
voda po potrebi

  1. Prekrijte dno tave maslinovim uljem i zažutite luk na srednjoj vatri. Pred kraj dodajte zgnječeni češnjak, sol, papar, mljevenu papriku i po želji druge začine (na primjer, đumbir, kumin, tajlandski curry ili muškatni oraščić). Sa začinima ne pretjerujte da ne prevladaju nad finim okusom paprike.

  2. Dok se luk prži, operite paprike i skinite im poklopce. Mljeveno meso stavite u zdjelu i pomiješajte ga s prženim lukom. Probajte je li dovoljno slano (iako je sirovo, od zalogaja vam neće ništa biti) i po potrebi dosolite. Dodajte rižu i dobro promiješajte.

  3. Napunite paprike mesnom smjesom, pazeći da ih previše ne nabijate. Posložite paprike u lonac, ako je moguće tako da stoje uspravno pridržavajući jedna drugu; neka između paprika bude što manje razmaka. Ako paprike ne stanu u jedan red, bolje ih je kuhati u dva manja lonca nego slagati u dva reda.

  4. Pomiješajte pasirane rajčice s vinom i posolite. Prelijte paprike tekućinom i dolijte vode dok ne dođe blizu vrha paprika. Ako kuhate u dva lonca, ravnomjerno podijelite pasirane rajčice i vino između njih i zatim dolijte vodu. Dok se paprike kuhaju, nemojte ih miješati, samo povremeno protresite lonac. Neka se kuhaju sat i pol na laganoj vatri.

Pustite kuhane paprike da odstoje barem sat vremena i poslužite ih s pireom i kruhom.

Umak koji se ne pojede nemojte baciti, zamrznite ga i upotrijebite kao fini temeljac za neko buduće jelo.

One thought on “Punjene paprike”

Leave a Reply